updaTe,,,,

update~
speechles+terharu=u make me silent !

paUse jekk klu xnk dgr

Saturday, July 31

kau adalah untukku..

petanda dia adalah jododh kita

Diipetik drp page Ust. Hj. Abdul Samad

pada 22hb Mei 2010 pukul 6.00 ptg
Firman Allah SWT, bermaksud "Jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu" (Surah Muhammad, ayat 7)

Gunakan seluruh pancaindera

Jodoh adalah perkara yang sudah ditetapkan oleh Allah yang maha Esa. Tetapi bagaimana kita mengetahui dia memang ditakdirkan untuk kita? Allah SWT mengurniakan manusia telinga untuk mendengar, mata untuk melihat dan aka untuk berfikir. Jadi gunakan sebaik-baiknya bagi mengungkapkan rahsia cinta yang ditakdirkan. Dua manusia yang rasa mereka dapat hidup bersama dan memang dijodohkan pasti memiliki ikatan emosi , spiritual dan fizikal antara keduanya. Apabila bersama, masing-masing dapat merasai kemanisan cinta dan saling memerlukan antara satu sama lain. Lalu gerak hati mengatakan, dialah insan yang ditakdirkan untuk bersama. Benarkah ia seperti yang diperkatakan?

Berikut adalah 10 petanda yang menunjukkan dia adalah jodoh kita.

1.Bersahaja
Kekasih kita itu bersikap bersahaja dan tidak berlakon. Cuba perhatikan cara dia berpakaian, cara percakapan, cara ketawa serta cara makan dan minum. Adakah ia spontan dan tidak dikawal ataupun kelihatan pelik. Kalau ia nampak kurang selesa dengan gayanya, sah dia sedang berlakon. Kadang-kadang, kita dapat mengesan yang dia sedang berlakon. Tetapi, apabila dia tampil bersahaja dan tidak dibuat-buat, maka dia adalah calon hidup kita yang sesuai. Jika tidak, dia mungkin bukan jodoh kita.

2.Senang bersama
Walaupun kita selalu bersamanya, tidak ada sedikit pun perasaan bosan, jemu ataupun tertekan pada diri kita. Semakin hari semakin sayang kepadanya. Kita sentiasa tenang, gembira dan dia menjadi pengubat kedukaan kita. Dia juga merasainya. Rasa senang sekali apabila bersama. Apabila berjauhan, terasa sedikit tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannya. Tidak kira siang ataupun malam, ketiadaannya terasa sedikit kehilangan.

3.Terima kita seadanya
Apapun kisah silam yang pernah kita lakukan, dia tidak ambil peduli. Mungkin dia tahu perpisahan dengan bekas kekasihnya sebelum ini kita yang mulakan. Dia juga tidak mengambil kisah siapa kita sebelum ini. Yang penting, siapa kita sekarang. Biarpun dia tahu yang kita pernah mempunyai kekasih sebelumnya, dia tidak ambil hati langsung. Yang dia tahu, kita adalah miliknya kini. Dia juga sedia berkongsi kisah silamnya. Tidak perlu menyimpan rahsia apabila dia sudah bersedia menjadi pasangan hidup kita.

4.Sentiasa jujur
Dia tidak kisah apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi hukum hakam agama. Sikap jujur yang dipamerkan menarik hati kita. Kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan. Kita dapat mengesyaki sesuatu apabila dia menipu kita. Selagi kejujuran bertakhta di hatinya, kebahagiaan menjadi milik kita. Apabila berjauhan, kejujuran menjadi faktor paling penting bagi suatu hubungan. Apabila dia tidak jujur, sukar baginya mengelak daripada berlaku curang kepada kita. Apabila dia jujur, semakin hangat lagi hubungan cinta kita. Kejujuran yang disulami dengan kesetiaan membuahkan percintaan yang sejati. Jadi, dialah sebaik-baik pilihan.

5.Percaya Mempercayai
Setiap orang mempunyai rahsia tersendiri. Adakalanya rahsia ini perlu dikongsi supaya dapat mengurangkan beban yang ditanggung. Apabila kita mempunyai rahsia dan ingin memberitahu kekasih, adakah rahsia kita selamat di tangannya? Bagi mereka yang berjodoh, sifat saling percaya mempercayai antara satu sama lain timbul dari dalam hati nurani mereka. Mereka rasa selamat apabila memberitahu rahsia-rahsia kepada kekasihnya berbanding rakan-rakan yang lain. Satu lagi, kita tidak berahsia apa pun kepadanya dan kita pasti rahsia kita selamat. Bukti cinta sejati adalah melalui kepercayaan dan kejujuran. Bahagialah individu yang memperoleh kedua-duanya.

6.Senang Bekerjasama
Bagi kita yang inginkan hubungan cinta berjaya dan kekal dalam jangka masa yang panjang, kita dan dia perlu saling bekerjasama melalui hidup ini. Kita dan kekasih perlu memberi kerjasama melakukan suatu perkara sama ada perkara remeh ataupun sukar. Segala kerja yang dilakukan perlulah ikhlas bagi membantu pasangan dan meringankan tugas masing-masing. Perkara paling penting, kita dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya bersama-sama. Kita dan dia juga dapat melakukan semuanya tanpa memerlukan orang lain dan kita senang melakukannya bersama. Ini penting kerana ia mempengaruhi kehidupan kita pada masa hadapan. Jika tiada kerjasama, sukar bagi kita hidup bersamanya. Ini kerana, kita yang memikul beban tanggungjawab seratus peratus. Bukankah ini menyusahkan?

7.Memahami diri kita
Bagi pasangan yang berjodoh, dia mestilah memahami diri pasangannya. Semasa kita sakit dia bawa ke klinik. Semasa kita berduka, dia menjadi penghibur. Apabila kita mengalami kesusahan, dia menjadi pembantu. Di kala kita sedang berleter, dia menjadi pendengar. Dia selalu bersama kita dalam sebarang situasi. Tidak kira kita sedang gembira ataupun berduka, dia sentiasa ada untuk kita. Dia juga bersedia mengalami pasang surut dalam percintaan. Kata orang, "lidah sendiri lagikan tergigit", inikan pula suami isteri'. Pepatah ini juga sesuai bagi pasangan kekasih. Apabila dia sentiasa bersama kita melalui hidup ini di kala suka dan duka, di saat senang dan susah, dialah calon yang sesuai menjadi pasangan hidup kita.

8.Tampilkan kelemahan
Tiada siapa yang sempurna di dunia ini. Tipulah jika ada orang yang mengaku dia insan yang sempurna daripada segala sudut. Pasti di kalangan kita memiliki kelemahan dan keburukan tertentu. Bagi dia yang bersedia menjadi teman hidup kita, dia tidak terlalu menyimpan rahsia kelemahannya dan bersedia memberitahu kita. Sudah tentu bukan senang untuk memberitahu dan mengakui kelemahan di hadapan kekasihnya. Malah, dia tidak segan mempamerkan keburukannya kepada kita. Misalnya, apabila dia bangun tidur ataupun sakit dan tidak mandi dua hari, dia tidak menghalang kita daripada melawatnya.Apabila kita dan dia saling menerima kelemahan dan sifat buruk masing-masing, memang ditakdirkan kita hidup bersamanya.

9.Kata hati
Dengarlah kata hati. Kadangkala, manusia dikurniakan Allah deria keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya. Dengan deria batin ini juga kita dapat saling tahu perasaan masing-masing. Kita dan dia juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindakbalas pada situasi tertentu. Apabila kita yakin dengan pilihan hidup kita, tanyalah sekali lagi. Adakah dia ditakdirkan untuk kita? Dengarlah kata hati dan buatlah pilihan. Serahlah segalanya pada ketentuan yang maha berkuasa.

10.Solat Istikharah dan Tawakkal
Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Allah SWT. Manusia hanya perancang di pentas dunia ini dan skripnya ditulis oleh yang maha esa. Adakalanya, dalam memainkan peranan sebagai pelakon, diberi petunjuk melalui mimpi atau gerak hati. Mimpi memang mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan sembahyang Istikharah dan memohon supaya Allah memberikan petunjuk, insya-Allah dengan izinnya kita mendapat petunjukNya. Jika dia pilihan kita, buatlah keputusan sebaiknya. Jika tidak, tolaklah dia dengan baik. Semua yang kita lakukan ini adalah bagi mendapatkan kebahagiaan hidup di dunia. Setelah semuanya diusahakan, berserahlah kepadaNya dan terus berdoa. Ingatlah, nikmat di dunia ini hanya sementara.Nikmat di akhirat adalah kekal selamanya.

Thursday, July 29

I came to you the hour I was in pain
Looking for answers, I cried to you in vain.

I shared the many skeletons hiding in my heart,
I knew then you'd be my friend,
I knew it from the start.

Troubles ran like rivers, flowing through my life,
You picked the pieces up and help me through my strife.

When home wasn't home to me no more,
You opened up your heart, and opened up the door.

We cried into night until the early morn.
We solaced each others pain and shared our many thorns.

As time flew, the air grew thick,
I saw our friendship fading, and my heart grew sick.

The day had arrived,
When it was time to say goodbye

Wednesday, July 28

kebenaran yang terbukti benarnya

1. Nama yang paling banyak digunakan di dunia adalah Mohammed.

2. Satu-satunya makanan yang tidak akan busuk?
Jawapan : madu.
aku sendiri xtawu kenapa..meh kite kaji..cari apakah kandungan yg mnyebabkan madu tidak akan busuk..

3. Siput boleh tidur selama 3 tahun.
lamenye..tp siput sedut ke siput babi??

4. Dalam 18 bulan, 2 ekor tikus membiak lebih dari sejuta anak tikus!
yucks!!geli aku bace sal tikus2 ni..ptotla tikus smkin byk jew berlari2 cam kucing!

5. Memakai headphone selama satu jam dapat menstimulasi perkembangan bakteria dalam telinga sebanyak 700 kali ganda!
apa lagi yuk kite berborak lebih dr sejam!!lemau aku nk tpup @ byr bil yg tgi!

6. Setiap lipstik mengandung sisik ikan.
ooo..sisik ikan je kan?bkn perut ikan kan?

7. Apa persamaan baju kalis peluru, printer laser, tangga kecemasan dan wiper kenderaan?
Jawapannya : semua ditemukan oleh perempuan ! Ha ! tgk betapa hebat nye perempuan!!

Tuesday, July 27

apakah ini suratan takdir?

keliru
saya keliru dgn awak
saya keliru dgn perasaan awak
saya juga keliru dgn hati awak
pada saya..
saya keliru dgn kasih sayang awak
menyebabkan saya keliru dengan diri sendiribukan
bukan selalu awak ada utk saya
bukan selalu awak disisi ini utk saya
bukan selalu kita berjumpa
berdua...seperti awal dulu..


saya
saya perlukan awak
saya tak pernah mintak lebih2
saya hanya mahu awak disini selalu 
menemani saya
mengubati luka2 didalam hati ni..

saya
saya sudah penat menunggu
saya penat bercakap
saya penat mengingatkan awak
saya letih mencari awak
saya sakit didalam hati
yang semakin parah
saya juga sudah mengalah
menanti awak..


awak
saya kelu seribu bahasa
saya tidak tahu apa perlu saya buat
saya hanya perlukan awak sahaja
walaupun sesaat..
tapi..

dikala ini seperti awak tidak memerlukan saya lagi


haruskah?
haruskah saya mengucapkan selamat tinggal kpd awak?
haruskah saya pergi begitu sahaja meninggalkan awak
tanpa sebarang pesan?

Monday, July 26

mcm ni dan mcm tu..tp bukan mcm sane tu

 first pic..fwen pon..ttp gatal okeh?klu kwn ppuan stil ok?but if guys?is it stil okeh?
2nd pic..ni tgn boyfwen yg sgt gatai..nikah x lagi..da gtl nk raba2..tang  pinggang,,dr pinggang lakk,,trus turun kebwh..cam
pic ke3..dah kebontot lak tgn tuh?haish..lek jew guguRL nieh..hmmm tp klu sang suami tuh pon malu nk pegang gitu klu dpn public kan?aiyakk..
_____________________________________________________________________________

jom tgk others pic len..kite tgk sigtl mngendap..inilah akibatnye klu toilet lelaki dan gugurL sebelah2-an


eh ataupon..toilet ni mmg spesel tuk mengendap kot?tu pesal kt pintu toilet ni ltk pic cani..hik3

Sunday, July 25

isteri or gAL-freN?

dah habes bace?ha kau minah?nk jadi gepren kew bini kpd sang suami?kau pulak senah?yg lain2?jenab?joyah?ha dan kau?ye kau lah yg tgh bace ni?jgn wat2 pndang len plak ea..huuuuuuu..

~sekian..pikir2 dan renng2 kanlahh~